İçeriğe geç

YENİ TREND ALARMI : ELEKTRONİK DÖVMELER

Bir zamanların sadece estetik değil pazarlama unsuru olarak yapışkan dövmeler… Hepimizin çocukken bakkal ürünlerinden çıkan ve elimize kolumuza yapıştırdığımız dövmeleri hatırlarsınız artık onlarda eskisi gibi değiller. Ne eskisi gibi kalıyor ki değil mi?

Materyal teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte Carnegie Mellon bilim insanları tarafından icat edilen dövmelerin akıllı versiyonları günümüzde yayılmaya başlıyor [1]. Esnek ve ucuz olmaları kullanım alanlarını ve tüketimlerini hızlandıracak gibi görünmekte. Bu dövmeler elektriği iletmesi için sıvı bir metal alaşımdan oluşmakta ve kağıda yapıştırılmaktadır [2]. Farklı bir yaklaşım ile insan saç telinden daha ince olan bilgisayar fiberleri ile deri üzerinden vücudun iç mekanizmasını takip etmekte mümkün [3]. En merak edilen soru “Vücuttan kolay çıkıyor mu?” ve “Abdest geçiyor mu?”. Vücuttan silinebiliyor olduğunu biliyoruz diğer soru için yetkililerden henüz bilgi gelmedi J. Kullanım alanları olan hareket takibi ve ivme ölçer olarak çalışmaları hala devam etmektedir.

Üst düzey araştırma seviyesinde ise beyin bilgisayar arayüzü olarak kullanılan ve kulak kepçesinin iç kısmına yapıştırılarak veri alabilen sistemlerde mevcut [4]. İki haftaya kadar kalıcılığı olan bu dövmeler günlük hareketlerin beyindeki tezahürünü kayıt altına almada kullanılmaktadır. Yeterli veri ve analize ulaşıldığında artık sadece beyni kullanarak elektronik cihazları vücutta ağırlık yapmayan konforlu bir şekilde yönetmek mümkün olacak. Eski ve hala yoğun olarak kullanılan Elektroensefalogram EEG ile beyin aktiviteleri izlenmekte ve sorunlar saptanmaktadır [7].

Yeni yöntemle de engelli insanların protez yardımı olmadan bu ürünleri kullanarak yaşam kalitesini artırması mümkün olacak. Kandaki glikozun artması olarak bilinen şeker hastalığı içinde oldukça ümit vadeden tedaviye yardımcı ürün haline gelebilir. Bu sayede anlık şeker seviyelerinin takibi ve grafiği tedavi planlaması ve önlenmesinde önemli rol oynayacaktır.              

İnsanların ölümlerine ilişkin otopsi ihtiyacının azaltılmasında da önemli rol oynayacağı düşünülmektedir. Bazı intihar çeşitlerinin öne sürüldüğü intihar görünümlü cinayetleri saptamakta da güvenlik açısından mihenk taşı haline gelebilecek bir teknoloji olması mümkün.

Elektronik dövmelerin iletişim alanında da yeni bir disiplin haline gelmesi öngörülebilir. Bahsettiğimiz kulak içi versiyonu ile telepatik yöntem ile konuşmaya ihtiyaç duyulması ortadan kalkabilir. Bu durum konuşma engeli olan insanlar için eşitlik fırsatı sunarken diğer insanlar için çok farklı fırsatlara zemin oluşturabilir. Telekomünikasyon alanı büyük bir değişime gebe diyebilir miyiz?

[1]. https://www.webtekno.com/bilim-insanlarindan-yeni-bir-icat-vucuda-suyla-yapistirilan-elektronik-dovmeler-h49229.html

[2]. Zhiwu Chen, Naiwei Gao, Yanji Chu, Yonglin He* and Yapei Wang* Ionic Network Based on Dynamic Ionic Liquids for Electronic Tattoo Application, Department of Chemistry, Renmin University of China, Beijing 100872, China

[3]. Dr. Öğr. Ü. Nursen Geyik Değerli, Moda Endüstrisinin Giyilebilir Teknoloji Tasarımları, e-ISSN: 2536-4642 IBAD, 2019; 4(1): 50-65 DOI: 10.21733/ibad.500289

[4]. https://spectrum.ieee.org/a-braincomputing-interface-that-lasts-for-weeks

[5]. https://www.dezeen.com/2016/08/17/mit-media-lab-researchers-duoskin-temporary-tattoos-control-devices/  

[6]. Sena Ilgın, Dilek Göksel Duru, “Design and implementation of brain computer interface based on wireless EEG measurements: A pilot study” , October 2015 DOI:10.1109/TIPTEKNO.2015.7374582 Conference: 2015 Medical Technologies National Conference (TIPTEKNO)